


Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)
MANYETİK REZONANS (MR)
İnsan vücuduna radyasyon vermeksizin kesitsel olarak görüntülenmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu inceleme tekniğinde manyetik alanda radyofrekans dalgaları kullanılır. Merkezimizde GE HDI 1.5 T Cihazı kullanılmaktadır.
Tetkik öncesi ön hazırlık gerekli midir?
-Genellikle MR tetkikleri için ön hazırlık gerekmemektedir. Ön hazırlık gerektiren özel MR tetkikleri konusunda görevli personelimiz sizleri önceden bilgilendirecektir.
Kimler bu MR tetkikini yaptıramaz?
Vücudunda Kalp Pili Bulunanlar MR cihazına ve ortamına giremezler. Ancak günümüzde yeni üretilmiş bazı kalp pilleri MR ile uyumludur. Bu konuda üretici firmanın bilgilerine başvurunuz.
Kohlear implantlı, nöral stimulator implantlı hastalar bu tetkike giremezler.
Bazı eski tip yapay kalp kapağına sahip hastalar, vücudunda şarapnel/kurşun vb. metalik cisim bulunan hastalar bu tetkike alınmazlar.
Stent taktıran hastaların en az 6 hafta , ortopedik implant taktıran hastalarımızın en az 3 ay sonra MR tetkiki yaptırması önerilmektedir.
Gebeler için MR tetkikinin bilinen veya kanıtlanmış sakıncası olmamakla birlikte, önlem olarak özellikle gebeliğin ilk üç ayında MR tetkiki yapılması acil koşullar dışında önerilmemektedir. Gebelerde kontrast madde yapılmaması gerekmektedir.
MR odasında çok güçlü bir mıknatıs bulunmaktadır. Bu odaya girmeden önce vücudunuzda operasyonla yerleştirilmiş ya da kaza (ateşli silahla yaralanma vb) sonucu herhangi bir metal cisim olup olmadığını görevli personele bildirmeniz gerekmektedir.
Tetkik öncesi hasta üzerindeki tüm metal cisimleri çıkartmalıdır. MR odasında bulunan metaller MR cihazı tarafından çekilerek yaralanmalara neden olabilir.
Cep telefonu, manyetik şeritli kartlar (banka kartları) , kol saati, harici işitme cihazı vb. eşyalar manyetik alan içinde bozulmaktadırlar.
Bazı durumlarda MR tetkiki sırasında damardan kontrast madde verilerek daha ileri tanısal bilgi sağlanmaktadır. Bu nedenle herhangi bir maddeye ya da ilaca karşı alerjisi olan hastalarımız ve böbrek hastalığı bulunanlar bunu çekim öncesi yetkililere bildirmelidir.
Bebek emziren annelere gerek görülmesi durumunda kontrast madde verilebilir ancak verilen kontrast maddenin çok az bir kısmı süt ile bebeğe geçmektedir.
Ultramar Tıbbi Görüntüleme Merkezimizde kullanılan MR Cihazı Broşürü





KORONER BT Anjiyografi
Koroner BT anjiyografi, 128 kesitli “Multi Dedektör çok kesitli BT” cihazı ile hiçbir ön hazırlık gerektirmeden, katetersiz ve yalnızca bir nefes tutulum süresi içerisinde yapılabilmektedir.
Koroner arter (kalbi besleyen damarlar) hastalıkları ölüme yol açan hastalıkların en başta gelenlerindendir. Bu sebeple koroner hastalıkların erken tanı ve tedavisi son derece önemlidir. MDBT ile koroner anjiyografi hiçbir ön laboratuvar hazırlığı gerektirmeden, hiçbir girişim yapılmadan, katetersiz ve yalnızca bir nefes tutumu süresinde yapılabilmektedir. Klasik kateterle yapılan anjiyografiye göre daha kolay ve daha hızlıdır. Bu işlem sonrasında hastanede yatma zorunluluğu ortadan kalkmakta olup hasta günlük yaşantısına devam etmektedir.Risk faktörü taşıyan kişilerin kalp anjiyografisi, bypass ameliyatı ve stent sonrası kontrol anjiyografileri sorun olmaktan çıkmıştır.


Bilgisayarlı Tomografi (BT)
0.35 mm uzaysal çözünürlükle mükemmel görüntü kalitesi. Görüntü kalitesinden ödün vermeksizin eski jenerasyon Bilgisayarlı Tomografilere göre kişiye özel %82’ye dek otomatik azaltılmış radyasyon dozu. Çocukluk yaş grubundaki hastalar için çok düşük dozda sedasyonsuz inceleme ve minimum nefes tutma. Tüm abdomen ve pelvisi çok kısa sürede tarama ve görüntüleme imkanı. Daha sessiz ve daha geniş iç ortamda ultra hızlı görüntüleme. Koroner BT anjiyografi kalsiyum skorlama. Tüm organ sistemleri için 3 boyutlu görüntüleme olanağı. Damar görüntüleme (BT anjiyografi)
BT Tetkiki için ön hazırlık gerekli midir?
Her BT tetkiki için ön hazırlık gerekmemektedir.
Ön hazırlık gerektiren BT tetkikleri konusunda teknisyenlerimiz sizleri önceden bilgilendirecektir. Hamile ve emziren hastalarımız ile bilinen alerjisi bulunan hastalarımızın BT tetkiki öncesi durumları hakkında görevlilere bilgi vermesi gerekmektedir.
Ultramar Tıbbi Görüntüleme Merkezimizde kullandığımız BT Cihazı Broşürü

USG EŞLİĞİNDE BİYOPSİ İŞLEMLERİ
Ultrasonografi eşliğinde tiroid, meme, lenf bezi biyopsisi gibi hastane şartlarında yapılması gerekmeyen biyopsi işlemlerini merkezimizde yapmaktayız.


Doppler Ultrasonografi
- Tiroid bezi İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (İİAB)
- Karotis –vertebral Renkli Doppler Ultrason
- Kalça Eklem Ultrason ( Bebeklerde Doğumsal Kalça Çıkığı Taraması)
- Üst ekstremite Venöz Renkli Doppler Us
- Alt Ekstremite Venöz Renkli Doppler US
- Üst ekstremite Arteryel Renkli Doppler US
- Alt Ekstremite Arteryel Renkli Doppler US
- Renal Arter Renkli Doppler US
- Tüm Abdomen US
- Pelvik US
- Boyun US
- Tiroid US
- Yüzeyel US
- Meme US
Ultrason ve Renkli Doppler Ultrason Tetkiklerinde ön hazırlık gerekli midir?
Her Ultrason ve Renkli Doppler US tetkiki için ön hazırlık gerekmemektedir. Ön hazırlık gerektiren tetkikler konusunda görevli personelimiz sizi önceden bilgilendirecektir.

Dijital Radyografi
Dijital radyografi ile hastaya daha az miktarda radyasyon verilerek, kaliteli görüntüler elde olunmaktadır. Röntgen sistemimizde görüntülenen bölge CR cihazı aracılığı ile dijital ortama aktarılmaktadır.
Görüntülerin bilgisayarda incelenmesi ve filme aktarılması, çekim hatası ve çekim tekrarlama risklerini azaltmakta ve tek seferde, hastaya ek radyasyon verilmeden, istenilen pencere aralıklarında farklı dokular gösterilebilmektedir. Görüntüler dijital ortamda arşivlenebilmekte ve istenirse CD’ye kaydedilmektedir.


Dijital Mamografi
Dijital Mamografinin geleneksel mamografiden farkı nedir?
Dijital mamografi çekimi öncesi ön hazırlık gerekli midir?


Kemik Mineral Dansitometri
KMD tetkikinde ön hazırlık gerekir mi?
Ultramar Tıbbi Görüntüleme Merkezimizde kullandığımız Kemik Dansitometri Cihazı Broşürü